Bourgeois of Thyssen, wie spreekt de waarheid?

kade rechteroever

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft maandag in "Terzake" gezegd dat zijn regering in gesprek was met Europa over de vraag om de kosten van het Oosterweelproject buiten de begroting te houden. Maar dat ontkent eurocommissaris Marianne Thyssen vandaag.

 

De rekening klopt en er wordt geïnvesteerd in een warm Vlaanderen. Dat was de boodschap van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tijdens zijn Septemberverklaring maandag. 's Avonds was hij te gast in "Terzake". 

Daar werd hem gevraagd naar de Oosterweelverbinding die buiten de Vlaamse begroting wordt gehouden. Of hij zeker was dat dat de Europese toets zou passeren? "We hebben gezegd dat als Oosterweel kan doorgaan, we die ontzettend grote bedragen niet zouden boeken in onze begroting. Dat is economische nonsens."

Wanneer hij erop gewezen wordt dat Oosterweel volgens de huidige Europese regels niet buiten de begroting mag worden gehouden, benadrukt Bourgeois dat dat helemaal nog niet zeker is. "We zijn daarover nog in onderhandeling met Europa. En er komt enige opening vanuit Europa."

Nochtans ontkende eurocommissaris Marianne Thyssen vandaag dat er daarover gesprekken lopen tussen Europa en de Vlaamse regering. 

 

Bourgeois: "Constante correspondentie"

In een gezamenlijke reactie herhaalden Bourgeois en minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) vanavond dat ze in contact staan met de Europese Commissie. "Het standpunt over de ESR-boekhoudregels van de Vlaamse regering is in november 2014 al meegedeeld aan de Europese Commissie/Eurostat. Vlaanderen is constant in correspondentie met de Europese Commissie, onder meer in het kader van het Stabiliteitsprogramma dat België jaarlijks moet indienen."

 

Bekijk: Bourgeois maandag in "Terzake"

Floor Bruggeman
VRT Nieuws 29-09-2016
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.2781049

Tags: