Wind in de haren

kade rechteroever

Je kan dit project steunen door tijd te maken om ook te gaan fietsen of door geld over te maken voor de aankoop van de nodige riksja's, die ze notabene zélf in Kopenhagen gaan halen, en terugfietsen (!) naar Antwerpen.

De magie van een goed verhaal

Na de indrukwekkende lezing van de Deen Ole Kassow in Antwerpen over de positieve effecten van fietsen met ouderen zijn we helemaal overtuigd. Het zelf laten mee-maken is echter de beste manier om mensen te overtuigen.

Getest en goedgekeurd
Fietsberaad en Mobiel21 zorgden samen met Cycling Without Age voor een testfiets in Antwerpen. Op woensdag 25 mei hebben we een eerste testrit gemaakt met twee vrijwillige Maria’s uit woonzorgcentrum het Zand op Linkeroever.

Maria en Maria
Dankzij de lage instap konden de twee enthousiaste dames Maria en Maria rustig en comfortabel plaatsnemen in de fiets. Voordat we het goed en wel beseften reden we met de riksja door de straten van Linkeroever. Met de slimme elektrische ondersteuning is fietsen met deze fiets helemaal niet zwaar. We hadden niet echt een doel en waren niet gehaast. We reden o.a. tot aan de Scheldeoever om te genieten van het uitzicht over de stad. De dames waren meteen goed gezind en de tongen kwamen los.

En toen was er koffie…
Voor de Maria’s was het ondenkbaar om terug naar huis te keren zonder een koffietje, in de Hoogstraat duwde ik de handige fiets met Maria’s en al tot aan de terrastafel. De dames praatten honderduit. Ik kwam heel wat te weten over de geschiedenis van onze stad, de oorlog, den bazaar en over wat ze allemaal hadden meegemaakt in hun leven.

Beter dan therapie
Na anderhalf uur rondfietsen in de stad fietste ik het vrijwilligersduo terug naar huis. We namen uitgebreid afscheid. Ik kwam buiten en ik voelde me terug opgeladen. Het is een kleine inspanning en vraagt niet veel tijd. De dag was nog maar net begonnen en toch had ik het gevoel dat ik al iets belangrijks had gedaan.

Wat nu?
We willen dit initiatief zo snel mogelijk naar Antwerpen brengen. Het zaadje dat Ole Kassow heeft geplant tijdens zijn lezing een paar weken geleden is ondertussen uitgekomen en nu is het tijd om het scheutje over te planten in de vaste Antwerpse grond.  De hele organisatie van Cycling Without Age is doordrongen van “storytelling” en wij gaan daar met Antwerpenize een hoofdstuk aan toevoegen.

image

DOEN
Omdat wij geen vergadermensen zijn vertrekken we op 20 juli met twee man naar Kopenhagen en halen daar twee splinternieuwe Christiania Riksja’s op. Daarmee fietsen we op eigen kracht terug naar Antwerpen. Op 31 juli komen we aan en vanaf dat moment starten we met de uitbouw van een vrijwilligerswerking zodat alle Antwerpse senioren snel terug ‘wind in de haren’ kunnen voelen.

Crowfunding
De fietsen zullen voor ons klaarstaan in Kopenhagen. Omdat we zelf het transport verzorgen (spierkracht) krijgen we een fikse korting, maar er blijft nog een behoorlijk bedrag te betalen. Ook voor het organiseren en uitbouwen van de locale werking in Antwerpen zullen we zeker nog geld nodig hebben.

Help ons om dit project te financieren
U kan ons helpen door een bedrag te storten, wij zenden u nadien een betalingsbewijs en zetten u op de eerste rij bij al onze activiteiten.

Storten kan vanaf vandaag! 
rekening: BE32 7360 2401 1002
op naam van: Antwerpenize.be
mededeling: sponsoring ‘wind in de haren’ en je naam

Via deze link kan je ons je gegevens bezorgen zodat je ons tijdens onze trip kan volgen vanop de eerste rij. Het verslag van onze belevenissen onderweg naar Antwerpen kan je ook volgen onze blog.

Word vrijwilliger
Zelf mensen opnieuw aan ‘wind in de haren’ helpen, kan natuurlijk ook. Wil je graag zelf af en toe (of eenmalig) tijd vrijmaken voor een kort fietstochtje met twee senioren uit uw buurt, stuur ons dan een e-mailbericht via antwerpenize@wens.be of via onze Facebookpagina.

Alvast hartelijk dank.
Stijn en Lieven

 

http://antwerpenize.be/post/145697821902/wind-in-de-haren

Tags: