De overeenkomst legt vier grote punten vast:
- een concrete mobiliteitsoplossing
- alvast één deel van het nodige geld voor overkappen
- een omgangsvorm tussen burger en politiek die hopelijk een voorbeeld wordt voor alle grote samenlevingsprojecten
- een belofte om in sneltreinvaart verder te werken aan de voorwaarden om de klacht bij de Raad van State in te trekken en een volksraadpleging onnodig te maken
1. Mobiliteitsoplossing: routeplan 2030
- Het stadsregionale verkeer rijdt over een rondgemaakte stedelijke ring R1 - verder onderzoek volgt nog naar een gereduceerde capaciteit van de kanaaltunnels (dit zijn de tunnels die aansluiten aan het Sportpaleis en Dam/Luchtbal
- Het doorgaande en havenverkeer rijdt rond de stad via een versterkte R2 en de aan te leggen A102
- Antwerpen gaat voor een ambitieuze modal shift naar 50/50 (50 procent autoverkeer, 50 procent alternatieve vervoersmodi) en slimme mobiliteit
- we realiseren de overkapping van de volledige Antwerpse Ring zoals opgenomen in de ambitienota “Over de Ring”
2. Geld overkapping: 1,25 miljard
Voor de eerste grote fase van de overkapping voorzien de Vlaamse regering, de stad Antwerpen en het Havenbedrijf alvast in 1,250 miljard euro. Een op te stellen meerjarig investeringsplan vertaalt dit routeplan verder in de praktijk.
3. Samenwerkingsverband: de werkgemeenschap
Voor alle fases van dit project werken de overheden en burgerbewegingen en alle betrokken partners (bvb waterwerken, De Lijn, NMBS, …) samen. Op de manier waarop het zuidelijke deel van de Ring ook is herbekeken in 2016. Die intensieve samenwerking met heel specifieke studies op vraag van alle deelnemers, leidde snel tot het inzicht dat dit hele deel wel degelijk overkapt kon en moest worden.
Noteer dat het hier niet (alleen) gaat over de drie bekendste actiegroepen.
Ondertussen hebben alle partners onder impuls van de “actiegroep-methode” de waarde ontdekt van onderbouwd onderzoek om te maken keuzes te objectiveren en te rationaliseren. Als je voor een keuze staat, laat de consequenties dan zo snel mogelijk onderzoeken, door een voor iedereen geloofwaardig bureau op een voor iedereen aanvaardbare - wetenschappelijke - methode en deel de gegevens asap. Of zoals de actiegroepen zeggen: “meten is weten”.
4. Intrekken van de Raad van State
Deze samenwerking zou er wellicht niet zijn zonder de dreiging van een gewonnen Raad van State. Niemand die er vandaag nog aan twijfelt dat de klacht van twee actiegroepen en drie burgers terecht was.
Maar als je dan de consequenties overloopt heb je de keuze tussen een vastgetimmerd goed akkoord voor stad en haven of een overwinning zonder enige garantie voor de toekomst.
Tussen het tekenen van het toekomstverbond en de uitspraak van de Raad van State zijn er nog twee maanden waarop we de nodige garanties kunnen verwerven om met een gerust hart te kunnen zeggen: “ja, dit plan is goed voor Antwerpenaren en de bewoners van omliggende gemeenten en de bedrijven die in onze regio investeren”.
Weet dat de actiegroepen in heel Antwerpen en omstreken wonen, inclusief Linkeroever, Ekeren, Merksem en Zwijndrecht. En dat er altijd contacten zijn geweest met lokale actiegroepen in aangrenzende gemeenten. Combineer dit feit met het puntje 3 over samenwerking hierboven en je begrijpt dat de actiegroepen niet alleen bezig zijn met het belang van de Antwerpenaar. Kwaliteitsvolle burgerparticipatie voor alle betrokkenen is voor ons wellicht de belangrijkste voorwaarde voor geslaagde toekomstprojecten.